Premium Ads

Tarım ilaçları, tarımı zararlı unsurlardan arındırırken, üretilen ürünleri yanlış tüketme şekliyle vücut üzerinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Medicana Konya Hastaneleri'nde İç Hastalıkları Bölümünden Uzman Doktor Devrim Deniz, tarım ürünlerini zararsız hale getirenpestisitların en ideal şekilde temizlenip tüketilmeleri gerektiği konusunda konuştu.

Dünyanın nüfusu 2050'de yaklaşık olarak 10 milyona ulaştığını tahmin ederken, yetiştirilmiş tarımsal ürünleri talep etme oranı sürekli yükseliyor. Nüfuzluğuna rağmen azalarak kalan tarım arazilerinden dolayı, sebzelerin ve meyvelerin üretimi farklı tekniklerle sağlanmaktadır. Tarımda kullanılan pestisitlerin insanoğlunu çeşitli sağlık sorunlarına maruz bırakabileceği görüşündeki Uzman Doktor Devrim Deniz, Medicana Sağlığı Kurulu'nun İç Hastalıklar bölümü başkan yardımcısı olarak, tüketiciye yiyecek oldukları zaman enjeksiyonlardan geçirildiği emsalsiz bir temkinli yaklaşımı tavsiyesinde bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Ziraî mücadebede, bazı kimyasal uygulamalar bitkileri korumakla beraber; aynı zamanda insan sağlığını tehlikeye atabilir. Uzm. Dr. Devrim Deniz'in belirttiğine göre, kullanılan tarım ilaçlarının tipi, kullanım süresi ve şekline bağlı olarak farklı sağlık problemleri yaşanabileceği. Doktor şunları açıkladı: “Tarım ilaçlarından kalan maddeler vücudunda birikerek sindirim sistemi içindeki yararlısı bakterilere zarar verebilir ve bağışıklık sistemi de hasar görebilir. Bunu takiben diğer organlar veya sistemler üzerinde de negatif etkilere yol açılabilir. Dolayısıyla üretilen gıdalar evimize geldiğinde tüketici tarafından belli prensiplere uygun davranılması gereklidir.”

Eğer meyveları kabuklarıyla yerseksiniz, carbonated suya batırın.

Uzman Doktor Deniz, yetiştiricilerin ve tüketicilerin sağlıkları açısından pestisitin bilinçli kullanımı gerektiğini vurguladı: “Bunu anlamalıyız ki her ikimize de öncelikli öneme sahip. Öyleyse, bilinçli üretmek ve tüketmek gerekmekte. Bu bağlamda, evet organik olsalar da mevsim ürünleri tercih edilmeli. Bir meyveyi veya sebzeyi alırken ne kadar tazesa bile temizlenmesi şarttır. Su ile çözeltilere maruz kalabilen ve sistematik olmayanpestisit iz bıraktığında, bu iz su ile kolayca silinebilir. Kabuklarıyla yenilen ürünler ilk karbondiyoksitle ardından sirke leğendine 15 dakika batırılıp kurutulduktan sonra çoğunlukla istenmeyen maddelerin azaltılması sağlanabilir. Ayrıca, gıda güvenliği adına mutfağa girilen yiyecek malların hem yetiştirildiği şekille hem de tüketileceği zaman hijyen koşulları altında temizlenmiş olması oldukça önemlidir” dedi.

Table of Contents [Close]
    Daha yeni Daha eski
    X
    X
    X