Premium Ads

Niğde Elma Ürünleyici Birliği Başkanı Atilla Kaplan, tarım donu sonucunda elma ağaçları ciddi şekilde zarara uğradığını belirtti.

İçerde geçen günlerde Niğdevde yaşanmış olan zirai don sonucunda sivil toplum örgütleri bir araya geldi ve ortak basına açıklama yaptı. Niğde Elma yetiştiricileri odası başkanı Atilla Kaplan'a göre,meteoroloji verilerinin kaydedilmeye başladığı günden beri görülen en soğuksu kış ayıydi ve 2.5 saatte 10 derecelık aniden değişim ilk defa gözlemlediler.Türkiye'nin dünyada elma üretimi açısından Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üçüncü sıradaki ülkelere dahil olduğunu belirten Kaplan aynı zamanda yıllık olarak yaklaşık 450 bin ton ihraç yaparak 400 ila 450 milyon dolar kazanç sağıldığını da ekliyor. Ancak, 10 ile 15 Arasındaki Nisan'da yaşanan don felaketinin yalnızca bu yılki değil, gelecek yılki rekolte üzerinde negatif etkilere sahip olduğundan bahsediyor.Kaplan ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan toplantı sonrasında yapılan açıklamanın memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı'na teşekkür eder, saygıları ile selamlar. 2090 sayılı Doğal Afetlere Uğrayan Çiftçilere Yapılan Yardımlarla İlgili Yasaya ve 5363 sayılı Ziraat Sigorta Kanunu uyarınca, 'sigortasını yaptırılmayan üreticiler, 20.6.1977 tarihi ve 2090 sayılı kanundan faydalanamaz.' Bununla birlikte, geçen gün Bakanlar Kurulu sonrasında yapılan açıklamada, ‘Ziraî Don Sigortası Olmayan ve Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Üreticilerimiz İçin, Hasarsız Mahsulürünü Oluşturan Giderleri Hasar Oranlarına Göre Desteklemeyi Sağlayan Tarım Bakanlığı Çalışmalarına Başladı,’ diye belirtildi. Parlamento Genel Kurultaki, ülkemizin farklı bölgelerinde tarım ürününde gerçekleşen Ziraî Don olayınun sonuçlarını anlamayı amaçlayan ortak önerginin kabulü ve üç ay süresince faaliyet gösterecek olan bir araştırma komitesinin oluşturulması, tarım sektörümüz ve ülkemiz açısından son derece önemlidır. Parlamentomuza teşekkürler.

Kaplan, üreticilerin karşılaştıkları zorluklar sadece hasat kaybından ibaret değil dedi ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak adına kapsamlı tedbirler alınısının önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Kaplan vergi ve sigorta ödemelerinin erteleshini, işçiyi sacklama işlemlerinin durmasını üreticiler açısından çok önemli buldu. Aynı zamana da ihtiyaç duyulan finansman şeklinde faizsiz ve uzun vadeli kredi sağlanması, mevcut kredilerin iki yılla uzatılmasında yer aldığını söyledi. Kaplan ayrıca, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi (IPARD), TKDK ve KKYDP projelerinde süreyi genişletecek, desteğin miktarını arttıracak ve üreticiye düşen öz kaynak yükünü azaltacak adımlarin atılması gerektiği konusunda konuştu.

Press statements were attended not only by Niğde Chamber of Commerce and Industry (Niğıddo) Board Chairman Şevket Katırcıoğlu, but also by Niğde Stock Exchange (Ndtx) Board Chairman Zafer Uyanık, President of Niğde Tradesmen and Artisans Chambers Union Alim Yeşil, Head of Niğde Agriculture Chamber Veli Kenar, Chairperson of Niğde Apple Producers Association Atilla Kaplan, Representative Assembly head of NİTSO Serdar Ecemiş, Ndtx Representative Council Chairman Haluk Çakmak, as well as board members from various organizations.

Table of Contents [Close]
    Daha yeni Daha eski
    X
    X
    X