Premium Ads

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkezi Birimi (TAYB) Genel başkanı Ziya Şahin, tarım dışı hava şartları sebebiyleden dolayı arıcılara önemli miktarda zarar verdiğini vurguladı ve bu yıla ilişkin bal üretiminin önceki yıldan oldukça düşük olacağı görüşünü dile getirdi.

Şahin, yapılan duyurusunda, ülke genelindeki büyük bölgelerde faal olan ve tarım alanında ciddi problemlere neden olan zirai don felaketi hakkındaki bilgilerini paylaşarak, bu olayın bahçedeki elmaları, şeftalliyi, kayışları, kirazları, vişneleri ve doğal ortamdaki otları ile çiçekleri yok ettiği noktasını belirtti.

Şahin, kır çiçeklerinin ve meyve ağacının çiçeklerinin ölümcül etkilere uğradığından sonraki arıcılıktaki düşüşü belirterek, "Eğer meyveciliği zedeleyecek olursak, bu defa daha büyük zararlara yol açacağız. Tarımdaki ana unsurlardan biriz bize göre. Tarıma çok zaman harcıyorduk. Şimdi bunun için hiçbir şey bırakılmamış durumda, tarım sektöründe oldukça ciddi ve derin bir yaran var. Doğada veya tarlarda artık arılar için çalışan herhangi bir alan kalmadı." şeklinde konuştu.

Şahin, arıcılığın tarım sektöründe gökteki konumunu alarak ve ekonomik değeri oluşturduğunu belirtti; ayrıca döllenme ve verimi üzerinde arılarının önemli bir rol oynadığını açıkladı.

Şahin, Arıların büyümediklerini ve zarmanın tahmin edilemez derecede büyük olduğunu vurguluyor. Dedi ki: “Bir deftere batmadan sonra ne türdükten sonra ne dökülse yararı olmaz çünkü arılarımız büyümüyor. Eğer arılar büyüseydi üçüncü veya dördüncü çiçekleri de kullanabilirdik. Ancak tamamen kaybettim. Arıları konusunda ciddi bir hasara uğradım. Orta Anadolu'da olan arılarımız üzerinde ciddi bir zarar var. Kırıkkale'deki %80'lik oranında arılar kışlaştırmada zarar gördü. Bu durum hava koşullarının istenmeyen olması sonucu ortaya çıktı. Son yıllardır her kovana iki ila beş kilogram şekeri verdik ama bu yıl hiç verilmemiştir. Eğer şeker verilmiş olsaydı muhtemelen böyle bir zarar yaşanmazdı. Arıcılığa yönelik yardım gelmedi. Genellikle ocak-şubat ayında başlardı ancak şimdi nısanda bile yardımlar alınmadı. Bütün bunlarsız arıcılar çok zor günler geçiriyor.”

Bal üretimi arasında önemli bir azalmaya neden olacak.

Şahin, meyve yetiştiricilerinin durumu zayıftır ama arıcılıkte çarpan etkisinden dolayı çok daha büyük zararlara uğradıklarını belirtti. Aşağıdaki gibi konuştu: "Geleceğe yönelik bir plan oluşturamayız.Türkiye'nin yıllık ortalama bal üretim miktarı yaklaşık olarak 115 bin ton. Geçen yıl bu rakım sadece 80 binden az idi ve ihtiyaçlarımızı tamamen karşılamadık. 2025 yılı için neyi bekleyeceğimizi tahmin edemiyorum. Ülke genelinde üretilen balın %35 ila 40’si çam balsından oluşmaktadır. Bunların çoğu Ege ve Akdeniz bölgesindeki çamlardan elde edilmektedir. İklim değişikliği önemli bir problemdir; Eğer Temmüz ayında aşırı sıcaktaysa bal üretiminin olumsuz yönde etkileneceği kesindir. Bizim arıçılarımız her zaman arılarının sağlıklı olması gerektiğini düşünmelidir ki yavrulama oranları maksimum seyrine ulaşsın. Yeterince fazla bal üretebileceğini sanmadığımı açıkça söylüyorum. Maalesef, oldukça yüksek düzeyde zararlar yaşayacağız."

Table of Contents [Close]
    Daha yeni Daha eski
    X
    X
    X